Eni portal galambok és kutyák
Tartalom
menük

   

   

   

   

  

 
Egy rendelet

        

          A Budapesti magasröptü csapost

      a 32/2004.(IV.19) O.GY. határozat

      más állatfajokkal és még 33 fajta

      galambbal együtt nemzeti kincsé

                   nyilvánította.

 

                    

                          A galambok listája

 
Hirdetések

 

 

 

     Új modul a bal alsóban 

 

                     Viccek 

 

 

    Dabas 2008.Dec.

Országos kiállítás képei

   Ózdi kiállítás képei 

        A képtárban

       

 

 

 

 

    

  Nagy Károly szegedi

  magasszálló tenyésztő

 
Vetítő

          Cservenyák Gábor galambjai                                              

   Taganrogi keringők és chabok

 
Menü
 
Galambász barátok madarai

           

        Török Árpád galambjai

 
Vendég
Indulás: 2007-03-15
 
Vicc
 
Slide show

 
Naptár
2018. November
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
Hmmm!
 
Galamb
 
Fordítás
 
Hirdetések
 
Látogatók
free counters
 
Galamb-béke

 
Újság
Tartalom
 
Polomagic
http://polomagic.polomania.hu
 
Fajtaleírás összevetése

 

A szegedi magasszálló keringő 1965-ben és napjainkban használatos fajta leírásának összehasonlítása

1965

 

Napjainkban

Nagy múltra visszatekintő, egyes adatok szerint még a török időkből származó, később különböző jól szálló fajtákkal több alkalommal keresztezett, előbb bukó és pergő, napjainkban lebegő röpmodorban hosszú röpidőt és jelentős tűnőt szálló magasröptű keringő fajta.

 

 Származási hely: A fajtát Magyarországon a Nagyalföld          déli táján tenyésztették ki.

Szegeden három főtípusban tenyésztik: a) Kisebb, alacsonyabb és rövidebb testű, tompítottan szögletes fejű, széles, kétsoros szemgyűrűjű, rövid, vastagcsőrű, egyszínűek. b) Hosszabb lábú, nyúlánkabb testű, nyújtottabb fejű és hosszabb csőrű, hátasok. c) A két típus között álló örvösök, amelyek fehér alapszínű galambok színes nyak, fej és vállbabozással, sötét szaruszínű , félhosszú csőrrel.

 

 A csőr hossza jelenleg a különböző rajzváltozatok estében még       eltérő, de törekedni kell a 18-21 mm közötti csőrhossz    elérésére.

Közepes nagyságú, széles, izmosmellű, keskenyfarkú, fésűsfejű, lassú , lebegő röpmodorú keringők. Az  izmos törzs a a mel irányában mérsékelten emelt, a farok felé enyhén lejt és fokozatosan elvékonyodik. A hát és a derék vonalát a kormánytollak törés nélkül követik.

 

Közepes nagyságú, méreteiben arányos, elegáns megjelenésű, a fej hátrahúzottan megtartott, enyhén meredek testtartású röpgalamb. Testhossza: 20-22 cm.

Fej: Kicsi ,az egyszínüeké tompított élű kockára emlékeztető, a fejtető közepén enyhe méllyedéssel. Az örvösök feje hosszúkás gömbölyded, a csőrtő irányában mérsékelten nyújtott. A szíveseké hosszúkás, körte alakú. A tarkót a fejbúb síkjával egymagasságban végződő, ahhoz símuló, fültől fülig érő, két végén tollforgóban végződő fésű díszíti.

 

Fej: Enyhén hosszúkás, a homlok húzott, ék alakú, a csőrgerinchez törés nélkül csatlakozik. A fejtető lapos, vízszintes tartású és téglalap alakú. A homlok és a fejtető lekerekített élben találkoznak. A pofák párhuzamosak a tarkót teljesen takarja a dús tollazatú fésű, melynek éle a fejtető síkjánál 3-5 mm-rel magasabb, fültől fülig ér és ott tollforgóban végződik, a nyak éle a fésű alatt enyhe bevágódás után sörényszerűen folytatódik.

 Szem: A keringőkre jellemző gyöngyszem. Az örvösök, kékek és a fekete hátasok szivárványhártyája ezüstös,  a feketéké, vöröseké, sárgáké és a fakóké fehér gyöngyszínű. A fehéreké, sárga vörös és kék hátasoké gesztenyebarna (bükkönyszem). A szemgyűrű kétsoros simaszövetű, pergamenszínű.

   Szem, szemgyűrű: A szem közepes nagyságú, enyhén kidomborodó. Az egyszínűek, és az örvösök szivárványhártyája gyöngyszínű, a szívhátúaké bükkönyszem. A hófehérek írisze gyöngyszínű és sötét is lehet. A szembőr kétsoros, sima szövetű, világos pergamen színű, az örvösök szemgyűrűje hamvaskék.
 Csőr: gerince a homlok vonalát törés nékül vagy enyhe töréssel követi. Az egyszínűeké rövidebb, vastagabb, ék alakú (verébcsőr). A hátasok csőre vékonyabb, félhosszú, az örvösöké a kettő közötti hosszúságú, s az egyszínűekénél vékonyabb. Színe a kékeknél sötét palaszürke, a feketéké csontszínű, sötét heggyel. A vörösek, sárgák, fehérek, fakók, valamint a vörös és sárga hátasok csőre rózsás árnyalatú csontszínű. A fekete hátasok csőrhegye fekete, a kékhátasokén szürke folt található.    Csőr:  Ék alakú, tőben vastag, a kávák hegye felé egyenletesen vékonyodó. Hossza jelenleg a különböző rajzváltozatok esetében még eltérő, de törekedni kell a 18-21 mm közötti csőrhossz elérésére. A csőr színe szalagoskékek, kovácsoltkékek, deresek esetében palaszürke, a csőr hegyéig sötétedő. A vörös és a sárga egyszínűeknek , valamint ezek szívhátú és fakó változatainak és a hófehéreknek a csőre világos szaruszínű. Feketék és fekete szívhátúak világos szaruszínű csőrének felső káváján fekete jelzettség (érc) van. A kék szívhátúak világos szaruszínű felső kávája világoskék sávval jelzett. Az ezüstfakó világos szaruszínű csőre világoskék. Az orrdudor közepesen fejlett, fehéren porozott.
 Nyak: Közepes hosszúságú, a vállak felé fokozatosan vastagodó, hátrafelé enyhé ívelt, a toroktáj ívben kimetszett.    Nyak: Közepes hosszúságú, ívelt, a toroknál kereken kimetszett. A hímek  nyaka vastagabb, a tojóké vékonyabb kecses, a nemi jellegre utaló eltérés.
 Mell: Széles, mérsékelten előre domborodó, kismértékben emelt tartású.

Hát. Vállban széles, közepes hosszúságú, a derékon át a farok felé egyenletesen lejtő és elkeskenyedő.

  Mell: Széles, jól izmolt, kissé előre domborodó, enyhén emelt tartású.

Hát. A vállak között széles, a farok felé enyhén lejtő, derékban elkeskenyedő. 

Szárnyak: Szélesek és hosszúak, a test oldalaihoz szorosan záródik. A vállbúbok szabadon állók. Az evezők hegye a farkon nyugszik, vagy a szélső kormánytollakhoz simul és azok végét csaknem eléri.   Szárnyak: Feszeseek, a test oldalaihoz jól simulók, az elsőrendű evezők a szélső kormánytollakon fekszenek, hegyük a farok végét csaknem eléik. A vállbúbok a mell tollaival takartak.
Farok: Közepes hosszúságú, zárt, keskeny. A kormánytollak száma 12.   Farok: Keskeny, zárt, a lejtővonalát törés nélkül követi, vége a talajt nem érinti. A kormánytollak száma 12.
Lábak: Rövidek, a csűd és az ujjak tolatlanok, élénk vörös színüek. A karmok színe a csőr színével megegyezik.   Lábak. Rövidek tág állásúak a csüdök és az ujjak tollatlanok, élénkvörös színűek, csupaszok. A karmok színe a csőr színével megegyező, míg az örvösök karom színe világos szaruszínű.
Tollazat,színe, rajza,szerkezete:

A testhez feszesen hozzásímuló tollazat egyszínűeken fekete, vörös,sárga, kék vagy fehér. A szalagosak kéken kívűl sárga, vörös és ezüstfakó szalagosban fordulnak elő. Vannak még kék és kávébarna (verébstín) kovácsoltak, valamint (vakzsinóros) szalagos feketék. A félkékek fekete galambok kék farokkal. A szívesrajzú, hátas vagy nyerges galambok feje vagy tiszta fehér, vagy a fejtető közepén tökmag alakú színes folttal (pontos fejűek) , vagy a csőrtőig lehúzódó színes homlokfolttal (szárcsával) díszített. Előfordulnak tiszta fehér fejjel is (jegyzetlenek). A fehér rajz a csőr alatt mintegy 5 mm-re húzodik. Néha mélyebben fut (elejesek) , vagy csak a torokig ér (torkigos). Az áll alatt húzódó fejrajz a fül irányában kissé beszögellik. Színes a nyak, a fésű, a begy, a mell, a hát felső része és a ráboruló szárnyfedők egy része, valamint a farok a fedő és támasztó tollakkal. A fejen kívül fehér még az áll, a torok, a nyak elejének felső része, a derék, a has, a combtollazat, az első és másodrendű evezők, azok alsó és felső fedőtollai, valamint a fiókszárny. A szívhátúak fekete, vörös, sárga és kék szívesekként ismertek. Az örvösök fióka tollazatban fehér galambok. A vedlések során a fej, a nyak, a begy, a vállak tollazatában színes (vörös) tollak nőnek. A vörös örvösök között szín szerint élénk, világosabb árnyalatúakat, és sötétvörös ún. meggypiros örvösöket különböztetünk meg. Mindkettö lehet nagy vagy kis örvű. A nagyörvösöknél a fej, a nyak, a begy, a vállak és a szárnypajzs is vörösen babozott. A kisörvöseknél csak a fej, és a nyak örvös.

Súlyos hibák:

Durva alkat, hosszú lábak, fejtől elálló magasan tűzött fésű. Hosszú derék és farok, a feketék sötétszínű csőre.

Enyhe hibák:

Vízszintes testtartás, a szárnyhegyeken kissé túlérő kormánytollak. Az evezők kisfokú lógatása.

 

 

 

Dr Szűcs-Dr Szcsényi művének felhasználásával.              

 

Szín és rajzváltozatok:

 Egyszínűek: Fehér, fekete, vörös, sárga.

 Szalagosak: Kék, kékderes, kovácsoltkék (potykás), kékfakó, vörösfakó, sárgafakó. A fakók kovácsolt rajzzal is elfogadottak.

 Rajzosak: Az örvösök alapszíne fehér. A fej, a nyak a begy aljáig, a szárnypajzsok, a hát a derék vonaláig meggypiros babokkal tarkázott. A fejen és a nyakon mutatkozó szálkás színezettség alapján "karmolt" örvösök, míg a rajz kiterjedtsége szerint kis és nagy örvösök (életkor szerint) különböztethetők meg. Ha a hát és a szárnypajzs a derék vonaláig egyöntetű meggyvörös, akkor a "táblás" örvös elnevezés a használatos. Szívhátúak fekete, vörös, sárga, és kék szívesek. Fehér a fej és az előke. A fejtető közepén kerekded színes folt, koronacsepp helyezkedik, melynek területe hozzávetőlegesen a fejtető nagyságának fele. A kék szívesek fején nincs koronacsepp, törekedni kell a koronacsepp elérésére (tisztafejű). Fehér továbbá a derék, a combok, a has, a szárnypajzs (szívrajz kivételével) valamint az első és másodrendű evezők. Színes a koronacseppen túl a fülrajz (ülőke), mely a fésű forgóitól indulva vízszintesen fut a szemgyűrűig, majd onnan 8-10mm hosszan lefelé halad. Színes továbbá a fésű, a nyak (az előke kivételével), a begy valamint szívhát,a farok a fedő-és támasztó tollaival együtt. A színek teltek, a nyak fémes csillogású.

Enyhe hibák: Az ideálistól kismértékben eltérő alak, vagy test nagyság. Enyhe törés a homlok-csőr vonalban. A gyöngyszeműek íriszének szűrkés szemcsézettsége vagy kékes árnyalata. Egy karom eltérő színe. A kovácsolt kékek ritka vagy egyenlőtlen kovácsoltsága. A kékek kívánatosnál sötétebb színe. Néhány eltérő színű toll a fejen (szeplős), vagy a szívhátúak deréktáján. A szemgyűrűig nem érő fülőke. Az ideálisnál kisebb vagy nagyobb koronacsepp. A tollforgók kisebb szimmetrikus eltérése. A kék szívhátúak felső csőrkávája kékes jelzettségének hiánya. Az örvösök és kék deresek jelzettségének fehér homloka (hókafej).

Súlyos hibák: Nagy test, hosszú, nyúlánk termet. Magas, ívelt homlok, rövid, széles, domború fejtető. Jelentős törés a csőrgerinc és a homlok találkozási helyén. Vékony csőrtő, vékony, ívelt csőr (gerlecsőr). Túl magas vagy a tarkóra simuló fésű, a tollforgók hiánya, hegyes illetve ferde fésű. Sárga, vörös valamint egysoros szemgyűrű. Vérerezett vagy sárga szivárványhártya (kukoricaszem), sötét írisz (ahol ez nem előírásos), felemás szem. A fekete egyszínűek, a fekete és kék szívhátúak, valamint a fakók alsó csőrkávájának sötét jelzettsége, ugyanezek felső csőrkáva hegye jelzettségének hiánya. Az örvösök csőrszínének fekete vagy barna elszíneződése éppúgy, mint fehér csőrkávája. A kékszívhátúak felső csőrkávájának fekete jelzettsége. A fésűig nyúló koronacsepp. Keskeny, magasan emelt mell, fedetlen vállbúbok, nyitott hát. Hosszú kormány-és evezőtolllak, csüngő, rövid szárnyak, sátoros, laza farok. Hosszú, vastag csüdök és ujjak. A tollazat határozatlan színe, fodrossága, a szín egyenlőtlensége. A szívhátúak koronacseppjének hiánya (kivéve a kék szívhátúakat), szárcsázott fej (homlokfolt),pofásság, bajuszosság, oldalasság, csikos szárny, színes has, nadrágosság. Rövid vagy nyitott (szakadt) előke. Az örvösök tarkázott hasa, combja és dereka. Az evező-és kormánytollak közötti színes tollak. A vörös-és sárga fakók szárny-és faroktükrének hiánya.

Az értékmérő küllemi jegyek elbírálásának sorrendje: Fej, szem, szemgyűrű, alak, állás, csőr,s zín, rajz.

Röpkövetelmény: 3óra 30 perc hosszidő.

Gyűrűméret:7mm,

                       

 

 
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Óra
 
Bannerek

        ADOK-VESZEK

                    

Dr Szécsényi István Rövidcsőrű-

        galamb  Tenyésztő klub

 

Dabasi kiállítás videó

  képekből zenével

Látogatás a

veresegyházi

mackó farmon

Ha fáradt vagy

és nincs kedved

már semmihez

kattints ide!!

 

 
Betegségek

 

 

 

 

 

 
Gyűrűzés

          

         

         Puhl Dóra galambjai

 

        

       Kaposvári tigristarka

 
Dél-német színes galambok

Fotók a galambokról

    

Zsiros András nyuszis oldala

 
Frissítések

Jászberényi kiáll.

  monori kiáll.

díjazott galambok

B-21 egyesület

kiállítása Csepelen

Ceglédi kiáll.

+ rövidcsörű klub

         díjátadó

További képek

    Kielcéből

Lengyel honlap

Bécsújhelyi képek

Virág Gabitól

Kielce-i kiállítás

néhány fotó

Szabó lajostól

Balatonlelle fiatal

      bemutató

Varsói kiállítás 2.rész

kb 260 fotó, de még van!!!

Varsói kiállítás

       1. rész videó

Ceglédi kiállítás

   néhány kép

  Gyura Misitől

 2010 Dabasi orsz.kiáll.

Rákoskeresztúri kiáll.

dabasi fiatal kiállítás

Törökszentmiklós

     2010.09.04.

2010 augusztus börze

   Új galamdúcom

       2010.07.18.

   Május 1. Monor:

     Főző verseny

akár galambhús is

lehetett volna az alap

            anyag

The Master returned

Új képek a képtárban

Csepeli galamb

fiatal bemutató

Monori börze május

Monori börze április

Monori nyúl kiállítás

Monori győztesek

 

 

 

 

 
Chat
 
Galambász barátok madarai

Copic Predrag galambjai

 
Látogatók
 
Geovisitor
Geo Visitors Map
 
xxxxxxx
Tartalom
 
Tartalom

STARSTABLE Online csatlakozz te is egy remek közösséghez! Daisy BLOG    *****    Érdekelnek a zenei újdonságok? Kattints! &#9205; Popusz: Zenei blog. Kritikák, listák, ajánlók és még több.    *****    Halihó! Néhány újdonság a G-Portál Histórián! Toljuk meg az év végét, kovácsoljunk közösséget ismét! Csatlakozol? :)    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Egy Blog az Én világom. :) Gyere és nézz be ha érdekel, az Online Játékok leírása, csináld magad dolgok, stb...    *****    Ön internet szolgáltató? Nem talál céget aki javítaná az elromlott hálózati, mikrohullámó eszközeit? Katt ide!    *****    Se kép, se hang? Hozza el, megjavítjuk! LCD TV, Inverteres hegesztõ, Mosó- Mosogatógép, és sok más. Garanciával!    *****    Elromlott? Mi megjavítjuk! Ipari és háztartási elektronika javítás! Garanciával. Elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Rendeld meg:Születési,elõrejelzési,párkapcsolati,fogamzási,hold horoszkóp,biotérkép.Ingyen konzultáció mindenrõl!Várlak!    *****    Keresek jó humorú szerkesztõ társat készülõ ZENÉS KABARÉ MÛSOROMHOZ    *****    Rendelj születési horoszkópot és ajándék 3 éves elõrejelzés,valamint ingyenes konzultáció az ajándékod. Várlak kattints!    *****    Iván és Sára kattttttt!!!!!!!!!!    *****    Erotika az állatövi jegyekben    *****    A szerelem karmája a horoszkópban    *****    Születési horoszkóp,ajándék 3 évi elõrejelzéssel,ingyenes konzultációs lehetõség, telefonon,messengeren,skypeon! Várlak!    *****    Kihagyhatatlan asztrológiai megrendelések, olvasmányok, szoftverek, ezoterikus témák sokasága vár az oldalamon. Várlak!!    *****    Vanessa Hudgens - Magyarország egyetlen mûködõ az egykori Szerelmes hang jegyek sztárjával foglalkozó oldala!    *****    A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK